enru
Választási tankönyv
2006-12-13 14:00:17
Bevezetés
Az Európai Választási Szakértők Egyesülete köszönti a kedves Olvasót! Kézikönyvünk az Európai Bizottság által támogatott ”Non armis, sed vi suffragiorum" (A szavazatok, s nem a fegyverek erejével) nevű projektünk keretében készült. 2006 elején kezdtünk el együtt dolgozni lett, litván, német, spanyol és szlovák civil szervezetekkel azzal a céllal, hogy felhívjuk a fiatalok figyelmét az Európai Unió demokratikus életében való aktív közreműködés fontosságára, különös tekintettel a választásokon való részvételre.

tovább>>>
2006-12-13 13:55:46
I. Választások szerepe a demokráciában
A választás során a választópolgárok szavazás útján jelölik ki azon személyek csoportját, akik a hatalmat gyakorolják. Ebben a fejezetben bemutatjuk a választások legismertebb fajtáit, funkcióit, a demokratikus választások kritériumait. Szeretnénk választ adni arra a kérdésre is, hogy mihez vezet a demokratikus választások hiánya.

tovább>>>
2006-12-13 13:52:03
II. Közvetlen demokrácia
Ebben a fejezetben áttekintést adunk a közvetlen demokrácia szerepéről és legismertebb formáiról: a népszavazásról, népi kezdeményezésről és a visszahívásról.

tovább>>>
2006-12-13 13:49:12
III. A választási rendszerek sokszínűsége
A választási rendszereknek számos típusa alakult ki napjainkra, melyek meghatározzák, milyen szabályok szerint kerül lebonyolításra a választási folyamat az országban. A világon ma ismert választási rendszerek közül tizenegyet mutatunk be ebben a fejezetben. Azt, hogy egy adott országban melyik választási rendszert alkalmazzák, mindig a konkrét társadalmi-politikai feltételek határozzák meg.

tovább>>>
2006-12-13 13:46:18
IV. A választási folyamat
A szavazás napját megelőzően hosszú hónapokig tartanak az előkészületek annak érdekében, hogy a választók a kitűzött napon a demokratikus választások szabályainak megfelelően adhassák le szavazatukat. A választási folyamat legfontosabb szakaszait, elemeit mutatjuk be az alábbiakban.

tovább>>>
‹‹ 2 ››